Det lilla ljus jag har.

Jag blir tokig på människor som hävdar att det är för tidigt att sätta upp belysning i exempelvis träd nu när mörkret är här. Att tända upp lite i vår tillvaro, speciellt utomhus, när det är kolsvart redan vid fem på eftermiddagen är väl bara en säkerhet och trygghet. Argumentet är ”jag tycker nog att det är lite för tidigt”. Vadå för tidigt?! För tidigt för att säkra upp vår tillvaro genom att slippa oss famla i totalt mörker?

Jag förstår så klart att de syftar på julbelysning. Men i min värld är julbelysning en sak, och att sätta belysning ä träd och omgivning för att tända upp i mörkret en annan. Jag kan visserligen vara ensam av denna åsikt, men då är det så. Se det så här. Att sätta ljusslingor i träden i rondeller och parker, toppen bra! De gör att områden där människor vistas inte blir fullt lika mörka bara för att årstiden är mörk. Att sätta belysning med tomtar och stjärnor mitt i centrumkärnan där det redan finns övrig belysning, det är julbelysning och kan såklart vänta.

I det här fallet grundar sig tanken på att Halmstad Kommun lagt upp en bild på deras Facebook på en ett träd i en rondell som fått en vacker ljus skrud i mörkret. En annars väldigt mörk och trist rondell. Kommentarer som ”fint men jag tycker det är för tidigt, det är ju inte ens första advent ännu” har kommit in och då brinner det av i huvudet på mig.

Rondellträd o ljusskrud
Rondellträd o ljusskrud

 

Det har väl inget med julen att göra mer än att julen råkar infalla den här tiden på året. Den tid på året som annars är kolsvart. Det är bara trevligt med lite ljusglimtar som vägleder oss i mörkret och trädet är ju nu väldigt vackert. Jag ser inte en enda tomte eller en enda stjärna på det här trädet, bara vanligt lampor, som sprider ljus. På balkongerna här i vårt närområde där vi bor har det också börjat komma upp ljusslingor. Det ser mysigt ut. Vi själva har tyvärr ingen balkong annars hade jag också varit en av dem. Nu inväntar vi bara snön som också bidrar med en lite ljusare tillvaro.

Fast å andra sidan, upp med julbelysningen med! Det är mitten på November, jag älskar julen och allt vad det innebär så för min del kan det lika gärna få sitta uppe året runt!

Godmorgon! 

 

Lämna ett svar