Fullfjädrad grammatiknazist.

Jag ska börja med ett citat som Magnus Betnér sa när jag var på en show med honom i fredags.

Dyslektiker skyller på att dom inte vet när det ska vara de eller dem. Men det är bara skitsnack. Hade ni skrivit dem med Ä hade det kanske varit en annan femma, men nu, nu är ni ju bara dumma i huvudet.

Det här inlägget kommer handla om något som jag själv är expert på att påpeka, grammatiken i det språk som används på våra sociala medier. Det skrivna orden.

Någonting inom mig vänder sig och sliter mig i stycken när jag ser någon fullkomligt våldföra sig på det svenska språket när det kommer till den grammatiska delen av en offentligt skriven text. Varför jag reagerar så, det vet jag inte riktigt.

Jag har genom hela livet varit omringad av dyslektiker då jag har familjemedlemmar med denna funktionsnedsättning. Att rätta andra människor har alltid legat i min natur och det går snarare på rutin än att vara elak och rätta någon.

Men många gånger när jag läser på sociala medier får jag bita mig riktigt hårt i tungan och nästan sätta mig på händerna för att inte riva av en fullskalig svenskalektion i kommentarsfältet. Små enkla saker som vem som helst egentligen borde kunna. Det stör mig, något så fruktansvärt. Kontrolläser inte människor sina texter innan de publiceras på det offentliga internet, då får man fasiken skylla sig själv om det kommer fram en grammatiknazist som jag och hytter med fingret.

Nu vet jag också att man kan stava fel eller vara grammatiskt inkorrekt på grund av att man skriver snabbt, är stressad, skriver från en PDA eller vad som helst. Men är man osäker på hur någonting stavas finns det en jättefin sökmotor som heter Google, där kan man testa sig fram. Gör det innan ni publicerar en felaktig mening så slipper vi otrevligheter i framtiden. Jag är inte bättre jag, jag använder mig också av denna metod när jag stöter på problem. Allt för att underlätta för mina grammatiknazister till läsare.

Landskaps arkitekt. Landskaps djur. Landskaps blomma. Landskaps vapen. 

Notice the difference?

Auf W. 

Kommentera